El Govern Basc presenta oficialment dues noves direccions de traducció automàtica

En una conferència de premsa que va tenir lloc a Bilbao el dimecres dia 2 d'abril, el Govern Basc va presentar oficialment les noves direccions de traducció del basc a l'espanyol i de l'anglès al basc, disponibles al seu portal (http://www.itzultzailea.euskadi.net/), que se sumen a la direcció ja existent de l'espanyol al basc. 

La consellera de Cultura del Govern Basc, Cristina Uriarte, el viceconseller de Política Lingüística, Patxi Baztarrika, i Juan Alberto Alonso de Lucy Software Ibérica van parlar del desenvolupament i de la importància d'aquestes noves direccions de traducció. Durant la roda de premsa també es va presentar una nova aplicació que permet als usuaris d'accedir al portal del Govern Basc des de dispositius mòbils Android i IOS.

Lucy Software ha desenvolupat aquestes dues noves direccions de traducció en col·laboració amb l'empresa basca UZEI durant els últims dos anys. El desenvolupament de la direcció del basc a l'espanyol, en concret, ha representat un veritable repte tant des del punt de vista lingüístic com computacional, ja que ha significat dissenyar, implementar i verificar una gramàtica completament nova per al basc. Com que es tracta d'una llengua indoeuropea, sense parentiu amb cap altra llengua, s'ha hagut de treballar amb noves estructures morfosintàctiques i trobar solucions per tractar els fenòmens lingüístics específics del basc.

Els resultats són molt encoratjadors, ja que per al basc>espanyol el nostre sistema de TA dóna una qualitat de traducció més bona que Google Translator, en un 70% dels casos, ja en la primera versió del traductor.

Per a més informació, podeu consultar els enllaços següents:

Articles de premsa en espanyol:

http://www.noticiasdealava.com/2014/04/03/sociedad/el-traductor-automatico-vasco-da-el-salto-de-la-web-al-movil (Noticias de Álava)

http://www.diariovasco.com/20140402/mas-actualidad/sociedad/nuevo-traductor-euskera-castellano-201404021442.html (Diario Vasco)

Article i vídeo en basc:

http://www.irekia.euskadi.net/es/news/18731-presentacion-nueva-fase-del-traductor-automatico-del-gobierno-vasco